Titel: Kitteln genom luften

Meddelare: Hemmansägare Olof Hägglund  År: 1917

Socken/stad: Arnäs  By/kvarter: Lunne

Min far var född på själva julkvällen år 1800. Han talade om den här händelsen, men den hade tilldragit sig långt före hans tid. I Överön var på den tiden en bonde, som hette Ol . Sjulsson. En vinter hade en lapp köpt en stor kopparkittel av honom. Han tog den inte med sig, utan de skulle sätta ut den på förstubron tre torsdagskvällar å rad. Sista kvällen slog de den full med vatten. Men det oaktat gav den sig iväg upp i luften och försvann. Lappen trollade den till sig. Då lappen nästa vinter kom, sade han: "Je gjort spektakel." Han tänkte på att de slagit vatten i kitteln åt honom.